+46705880072

Kostutmaning 2019

Jag börjar 2019 med fördjupad kunskap om min hälsa. Denna kunskap har jag fått genom att jag haft möjligheten att få bli patient hos den funktionsmedicinska läkaren Peter Martin i Göteborg. Efter en stor kartläggning av mina symtom, en fysisk undersökning och sedan ett antal tester har jag nu fått svart på vitt hur min hälsa är just nu.

Tillsammans har jag och Peter tagit fram en plan för hur jag nu skall återfå balans i min kropp, bli av med SIBO (small intestine bacterial overgrowth), fettmalabsorbtion, inflammatoriska processer, näringsbrister och födoämnesintoleranser. Inom funktionsmedicin fokuserar man inte på att dämpa sjukdomssymtom utan att i stället hitta de underliggande orsakerna till sjukdom och ohälsa. Det är sedan dessa underliggande orsaker som man behandlar med hjälp av livsstilsförändringar, kosttillskott och ibland läkemedel.

Det är stort att få svart på vitt vad det är i kroppen som inte fungerar och som ger de symtom jag har i form av autoimmuna sjukdomar så som Graves, alopecia universalis, anemi och B-12 brist.

Då jag är utbildad kost- och hälsocoach vet jag att kosten har en stor betydelse för vägen till bättre hälsa. Jag vet även att andra livsstilsområden spelar roll, så som sömn, stress och motion. Som du kan läsa på sidan "Om mig" har jag redan tidigare gjort en hel del förändringar i min kost, men inte nått hela vägen fram.

Jag kommer nu under de närmaste månaderna och sannolikt under hela 2019 jobba på att återfå min hälsa. Jag kommer ha stöd av min läkare, men även av en kost- och hälsocoach, då jag inser att även om jag har kunskapen själv kring vad jag behöver göra, så är peppning och förmågan att hålla motivationen uppe viktig och då är det skönt att kunna ha någon som håller en i handen.

Målet med att återfå min hälsa är att få mer energi, känna att tröttheten som alltid är där försvinner, att jag i min kropp skall känna att jag inte ständigt är inflammerad genom att känna mig svullen och uppblåst, bli av med min ömmande mage och kliande ögon, få bättre hud och nagelstatus. Ja listan kan göras lång.

Varför delar jag denna resa? Jag tror att många med mig upplever sin hälsa som jag har gjort. Det finns inte några tydliga tecken att gå på som läkarna på vårdcentralen kan hjälpa dig med. Du har liksom bara accepterat att "så här är min kropp, det är bara att lära sig att leva med den". "Det är säkert så här för de flesta människor." "Läkarna säger ju att alla prover är bra, det är bara att ta tag i situationen och rycka upp sig"

Jag vill visa att det finns en annan väg. Den går genom att göra nya, bättre val för min hälsa. Det är jag som måste ta ansvar för mitt mående och det är jag som har makten att göra förändringarna. Kunskapen om att man kan och hur man gör dessa förändringar har kommit till mig under de senaste åren och nu äntligen har jag fått redskapen för att göra min resa.

Vill du följa mig på min resa så läser du mina inlägg på instagram eller fecbook, eller så läser du dem här nedan:

2 januari 2019: Idag har jag tagit nästa steg på vägen till ännu bättre hälsa !
Efter att ha haft möjligheten att bli patient hos den funktionsmedicinska läkaren Peter Martin i Göteborg har jag nu fått de nycklar och redskap jag behöver för att ta mig vidare på min hälsoresa. Jag kommer under de kommande månaderna skapa de förutsättningar som krävs för att jag skall må bättre. Idag har jag börjat äta enligt det Autoimmuna Protokollet, AIP och imorgon skall jag påbörja min behandling mot SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth)

7 januari 2019: Då var första veckan med AIP kost avklarad.💪
Jag valde att gå in i denna kostomläggning utan att trappa ner på saker som kaffe och socker innan. Jag hade tidigare inte så stort sockerintag, men det känns ändå. Men det var ett medvetet val att göra det på detta sätt. De första fyra dagarna med kostomläggning var tuffa. Jag kände mig trött, lite matt och inte så uppåt alla gånger. Dag fem så vände det, nu känner jag mig lättare till mods och det flyter på ganska bra.

Så vad är då AIP kost? Autoimmunt protokoll. Det är en strikt kosthållning under ett antal månader som utesluter i princip allt som kan irritera mag- och tarmslemhinnan eller trigga inflammation i kroppen. Det är en kosthållning som kommer ur evolutionskost, paleo. Paleokost innebär att man äter så som man åt innan vi blev jordbrukare. Grönsaker, frukt, kött, fisk fågel, nötter m.m Man väljer aktivt bort raffinerade och processade produkter, baljväxter, spannmål, mjölkprodukter och raffinerat socker.
När man lägger om till AIP fokuserar man på näringstät mat i syfte att läka eller häva en sjukdom. Man plockar bland annat bort nötter, fröer, ägg, potatisväxter och nattskatteväxter så som t ex paprika, tomat och chili. Syftet är att under en period läka tarmen och sedan återintroducera födoämnen i långsam takt för att upptäcka om kroppen faktiskt tål det eller ej.
Det känns skönt att vara igång nu.
Ett steg i taget !

15 januari 2019: Nu har det gått två veckor sedan jag la om min kost. Jag känner att jag börjar komma in i "vardagslunken", vet vad jag kan äta och har hittat lite favoriter, så det känns ganska bra.

Den här förändringen som jag gör handlar ju inte bara om kosten, även om det är en väldigt stor del av det. För att skapa de allra bästa förutsättningar för läkning av inflammatoriska processer i kroppen behöver jag titta på flera aspekter i livet.

Det stora ordet stress kommer in i bilden. Det finns flera olika typer av stress att förhålla sig till.
Vi har ju de yttre faktorerna av stress, stress på jobbet, stress att få vardagen att gå ihop och liknande den mentala stressen. En annan typ av stress för kroppen är att ha inflammatoriska processer i kroppen, som t ex värk, eksem, allergier m.m. Sedan har vi sömnen, det är viktigt att vi får tillräckligt med sömn på natten och att den cirkadianska rytmen fungerar som den ska. Sedan är det ju också så att det vi äter, maten, kan öka stressnivån i kroppen om den mat man väljer att stoppa i sig gör att man t ex får ett blodsocker med ständigt kraftiga svängningar.

Att bli vän med stressen är en utmaning 😊

Kosten som sagt, den har jag koll på.
Sömnen, tja jag gör så gott jag kan. Jag siktar på att lägga mig vid 22 och att få 8 timmars sömn.
Allt som sker runt omkring kan jag inte riktigt påverka, livet händer ju och situationer uppstår. Här är jag fullt övertygad om att det är mitt förhållningssätt till situationer jag ställs inför som gör skillnaden.

Genom den resan jag har gjort med att utbilda min inom shamansk healing har jag fått stora insikter om hur jag är den som väljer hur jag ser på det som sker i mitt liv. Att jag väljer att fokusera på det positiva i saker och ting som sker, det ger mig så mycket mer livskraft och styrka, än om jag ser mig som ett offer för omständigheterna.

Jag tror aldrig jag blir färdig med resan att förhålla mig till mig själv. Jag upptäcker ständigt nya saker och går titt som tätt i fallgropar, men med ett steg i taget, så blir det som det ska i slutänden.

3 februari 2019: Lunch i solen! Så underbart att känna att solen är på väg tillbaka! Att få solljus i ansiktet är viktigt, speciellt denna mörka årstid.

Nu har jag ätit enligt AIP i ca 1 månad. Jag känner mig nöjd då dagarna flyter på bra. Visst krävs det lite planering med maten, men det går över förväntan. Jag kan inte säga att jag upplevt några direkta förändringar ännu. Jag vet att jag måste ha tålamod. Det var ju inte så att min hälsa förändrades till det sämre på bara några veckor, så tålamod måste jag ge läkningens process.

Idag fick jag möjligheten att äta min lunch i solen, nötfärsbiffar med trattkantareller, sallad, avokado och ett knäckebröd jag gjort med hemlagad leverpastej. Vet inte om jag någonsin trott att jag skulle göra egen leverpastej. Men, då lever är ett mycket näringstätt livsmedel och att göra kycklinglevern till pastej var det sätt jag trodde mig lättast kunna få i mig levern, ja då blev det till att göra leverpastej. Riktigt god blev den med 😊 Igår lyxade jag till det genom att göra glass till familjen på hallon, kokosgrädde och frysta bananer. Riktigt smaskigt blev det.

Det finns faktiskt några förändringar som skett under de senaste veckorna. Jag har hittat tillbaka till meditationen och jag har faktiskt börjat göra ett kortare yogaprogram några mornar i veckan. Kroppen älskar att bli uppmjukad och det är en väldigt skön känsla som infinner sig efter att ha väckt upp kroppen med lite yoga. Ja, så några framsteg finns det ju faktiskt 😊 lite mer ork och energi har jag allt fått och det känns underbart. Ett steg i taget! Kram på er 🤗

 15 februari: Kvällens AIP (autoimmuna protokoll) måltid var fisk stekt i kokos, pumpa med ingefära, vitlök och gurkmeja samt ett avokadomos med rödlök och så grönsallad så klart. Riktigt gott!!

Idag har jag ätit AIP i 45 dagar. Känns bar att kunna säga det, fast samtidigt lite frustrerande. Jag känner fortfarande inte av någon förändring, mer än att jag nog faktiskt har mer energi. Visst sötsuget är borta och småätandet med, men det jag eftersträvar nu är ju läkning.

Idag funderade jag länge och väl på om jag kanske inte skulle testa lite kaffe i alla fall, "det har ju ändå gått 45 dagar". Men nej, viljestyrkan tog överhanden och jag bestämde mig för att fortsätta äta AIP utan att återintroducera något innan min doktor säger att det är dags. Min medicinering mot SIBO är avslutad och nästa helg ska jag göra ett nytt test för att se om SIBOn är kvar eller har försvunnit. Resultatet får jag reda på när jag skall på återbesök hos min läkare. Tyvärr är det en hel månad kvar innan återbesöket.

Mars månad kommer vara väldigt mycket mer utmanande för mig, när det gäller maten, än vad det hittills har varit. Det är födelsedagar, resor till Stockholm både i jobbet och privat. Jag skall även få in en helgkonferens samt en helgs utbildning. Det kommer att bli utmanande med maten, men det löser sig det är jag övertygad om.

Finns det någon som har några bra tips på AIP mat när man är på resande fot så tipsa mig gärna. Hoppas du får en fantastisk helg.

1 mars: Fredag och äntligen är det dags för mig att bege mig till Gaia Lide kursgård för en helg där jag än mer får möta mig själv, utmana mina gränser, få nya insikter, skratta, gråta, förundras över livet och alltet. Ser så fram emot att gå in i bubblan och växa tillsammans med gruppen som går den shamanska healingutbildningen.

Denna gången står jag inför en ny utmaning, maten. En av de underbara upplevelserna på Gaia är maten som är rena konstverk. JAg har valt att fixa egen mat till hela helgen, för att jag skall kunna fortsätta äta AIP, äta enligt det sätta jag gjort de senaste två måandern för att läka min tarm. Soppor i glasburkar, kex på cassavamjöl, ghee och avocado. Ha en fantastisk helg!

5 mars: Har landat hemma efter en underbar helg på Gaia Life. En helg med nya insikter, vänskap, trumresor, healing, sejd och ännu större insikter om mig själv.Det är så fantastiskt att få ta del av denna plats och kunskap som Ania Munay och Magnus Munay så generöst, skickligt och kunnigt delar med sig av.

Min största utmaning inför denna helgen var dock kosten, att jag valde att ta med mig egen mat så att jag kunde fortsätta äta min AIP-kost. Det gick bra och kändes helt rätt. JAg tog mig igenom utmaningen och kom ut starkare på andra sidan.

Nu står nästa utmaning snart framför dörren, jag skall ta mig an mina första övningsklienter för shamansk healing, men först ska jag landa efter denna underbara helg.

 14 mars: Det är dags för en uppdatering, hur går det med hälsoresan egentligen?

Ja, i drygt 10 veckor har jag ätit enligt AIP, det har emellanåt varit en stor utmaning, men för det mesta har det gått ganska bra. Jag har ju medicinerat för att bli a med SIBO (small intestinla bacterial owergrwth) och gjorde för några veckor sedan ett test för att se om behandlingen gett resultat.

Jag har känt mig lite frustrerad över att jag inte upplevt så stora förändringar. Inte så mycket mer än att jag upplevt att jag har mer energi. De senaste dagarna har jag dock upplevt en förändring, fast till det sämre.

Igår var det dags för återbesök hos Dr Peter Martin. Testet jag tog för några veckor sedan visade att SIBOn var borta, men de symtom jag upplevt de senaste dagarna indikerade att SIBOn kanske är tillbaka.

Så ironiskt att jag nu sitter här och förstår att jag nog faktiskt mått ganska bra. Att känna det som att jag har en trång blöt mössa neddragen över huvudet som gör att allt känns lite som i en dimma, att jag är lite matt mest hela tiden och att magen börjat krångla igen, det får mig att inse att det var nog så här jag mådde i december ( och väldigt lång tid innan dess) innan jag påbörjade denna resan. Två steg fram och ett tillbaka.

Så vad kommer nu? Som sagt, maten är vår medicin. Kosten påverkar hur vi mår och är en stor nyckel till läkande. Att bli av med SIBOn var ganska enkelt, men att hålla den borta kanske inte är lika lätt innan min tar läkt på riktigt och jag har ett eget bra försvar i tarmarna. För att ytterligare nollställa kroppen, inte äta något som triggar igång immunförsvaret, kommer jag under april månad att äta ännu mer begränsat än vad jag gjort hittills. Jag kommer inte att äta några kolhydrater alls utan bara stödja kroppen med bra fetter och protein. Man kan tyck vad man vill om detta, men jag är villig att testa och i min värld låter det sunt att låta mitt rejält stressade immunsystem få vila, nollställa sig för att sedan långsamt återintroducera ett födoämne i tager och verkligen känna efter hur min kropp reagerar. Så utmaningen fortsätter, men jag är vid gott mod och redo att ta nästa steg på min resa.

31 mars: Det är ju mer än två veckor sedan jag senast skrev, så här kommer en uppdatering.

Insikten om att jag under den närmaste tiden skulle stå inför utmaningen att ha en om möjligt ännu striktare kost var en stor utmaning då. Jag skrev också att jag skulle genomföra detta under april månad.

Jag valde att gå all in på en gång, jag orkade inte vänta i ytterligare två veckor med vetskapen om att jag så skulle utesluta alla kolhydrater. Så jag har nu gjort de två första veckorna med Zero Carb. Vad innebär det egentligen kan man ju undra? Jo, det innebär att jag endast äter kött, animaliskt fett, salt och vatten. Även nu, efter två veckor så låter det helt galet när jag skriver detta. Det är inte en kosthållning som på något vis inspirerar mig, det är socialt hämmande och i ett samhälle där det pågår en ganska aggressiv och som jag kan tycka onyanserad debatt om hur dåligt det är för miljön att äta kött så känns detta som en stor utmaning.

Så hur mår jag? För det är ju detta det handlar om här. Jag har nu en mycket lugnare mage, hjärndimman och det konstanta trycket över huvudet som hade kommit tillbaka, är borta igen. Jag känner mig piggare igen, så ja, det känns som att kostomläggningen faktiskt gett resultat.

Jag kommer inte lägga upp några inspirerande middagar i mitt flöde de närmaste veckorna ;) men det funkar absolut att äta så här. Jag måste dock medge att jag fokuserar en hel del på att jag den 2 maj ska på återbesök hos min läkare och att jag då verkligen hoppas på att få börja återinföra lite spännande saker i min kost igen.

Jag önskar dig en vacker söndag och ta vara på det vackra du har i ditt liv. För trotts att vi alla står inför olika utmaningar i livet finns det alltid saker att vara tacksam för.

13 april: Jag har nu i drygt 100 dagar ätit en eliminerande kost, AIP, fast i snart 4 av dessa veckor har jag ju ätit ännu mer begränsat, carnivore. Jag känner att mycket har förändrats till det bättre när det gäller många saker som eksem, kliande ögon, hjärndimma m.m. Känner mig redo att snart börja återintroducera några födoämnen, Ett steg i taget -vägen till bättre hälsa 🌀

4 maj: Äntligen infann sig den 2:e maj, dagen då jag hade tid för återbesök hos min läkare.
Min känsla efter 6 veckor av att endast äta kött, salt, benbuljon och vatten var att det skulle bli helt underbart att få återintroducera lite födoämnen i min kost.

Dessa 6 veckor har varit utmanande, då det varit tråkigt, enformigt, många frågor om detta verkligen är sunt, min mage har haft omgångar med utrensningar i flera dagar vilket inte varit kul. Men det har ur andra perspektiv också varit enkelt. Enkelt för att jag har inte behövt fundera över vad jag skall äta.
Som jag nämnde, magen har inte varit glad hela tiden under dessa sex veckor, men när den har varit det har livet känns väldigt okomplicerat och ju längre tid som gått ju längre har det varit mellan gångerna magen blivit orolig.

Så på mitt återbesök konstaterade vi att med tanke på den kraftiga obalans jag haft i min tjocktarm, som vi mätte i december, tar det tid att läka. TÅLAMOD!!! Jag fick rådet att fortsätta äta som jag gör i åtminstone en månad till 😳
Ja, detta var inte vad jag hade hoppats på, men samtidigt förstår jag att jag behöver ge processen tid. Min tarm behöver mer tid på sig att läka. Att föda tarmen med kolhydrater i detta läget gynnar bara de bakterier som inte skall vara där, eller som jag haft för många av, så det är bara att hålla ut ett tag till.

Jag testade för ett par veckor sedan att dricka kaffe, mmmmm, så gott och lyxigt. Efter första gången upplevde jag inga större reaktioner, men härom dagen, när jag testade igen blev det mycket tydligt att kaffet får vänta ett tag till. Men jag skall få nöjet att återintroducera lite örter och peppar. Jag hoppas kunna börja med det om en dryg vecka, men det är magen som bestämmer takten. I detta läge får man vara glad för det lilla och hitta glädjeämnen i annat än maten. Att vistas i trädgården och naturen nu när våren har kommit är fantastiskt.

Nu har jag börjat ge konsultationer inom Kost- & hälsocoachning också, spännande och roligt och jag är så glad över att jag har mina egna erfarenheter av min hälsoresa med mig när jag skall coacha andra.

22 maj: Sitter på tåget hem från Stockholm och har lite tid för reflektion.
Snart har det gått fem månader sedan jag la om min kost, 141 dagar.
De senaste 9 veckorna har varit mest utmanande, att avstå från alla kolhydrater, att äta carnivore. I 9 veckor har jag bara ätit kött, ghee, salt och vatten. Det har varit en resa i sig genom att jag insett vilken uppsjö av valmöjligheter jag hade innan, när jag åt AIP, att tampas med den starka trenden att man inte skall äta kött, alla frågor om detta verkligen är nyttigt o.s.v

Jag känner dock en stor förändring i mitt mående och tror verkligen att denna kostomläggning gjort under för min mage. Under den senaste veckan har jag dock märkt att jag varit väldigt trött och också haft problem med sömnen.

Efter samtal med min läkare igår beslutade vi att det nu äntligen är dags, dags att återgå till AIP. Jag ser ljuset i tunneln 😉
Jag har verkligen känt den senaste veckan att jag inte orkar äta så här längre och att min kosthållning inte har en positiv inverkan på min hälsa just nu. Sannolikt är det så att min kropp nu börjat kräva kolhydrater och att jag har nått min gräns för när det är dags att utöka de födoämnen jag stoppar i mig. Jag kommer nu äta kolhydrater igen, men väljer att två dagar i veckan fortsätta med carnivore för att hålla de elaka tarmbakterierna i schack. Jag kommer använda carnivore som ett terapeutiskt redskap. Jag ser så fram emot att få börja äta lite rotfrukter, bär och annat igen. All världens läckerheter ligger framför mig nu

30 maj: Äter underbar frukost bestående av färsbiffar, äggula, avocado, gurka, blåbär, rödlök och korriander idag, underbart ❤️

Efter att försiktigt fyllt på med kolhydrater senaste dryga veckan så mår jag nu mycket bättre. Jag känner att jag fått tillbaka min energi och fröjden över att få äta massa olika födoämnen är stor.

De första dagarna när jag gick från att endast äta kött till att äta lite grönsaker och frukt kändes det utmanande, vad skulle jag välja för grönsak? hur mycket skulle jag äta? Skulle magen börja krångla? Nu känner jag mest glädje över att få lägga vackra smakrika saker på min talrik. Jag är försiktig, äter fortfarande enligt det autoimmuna protokollet (AIP) men har introducerat några saker som äggula och svartpeppar. Häromdagen testade jag mandel, men då började ögonlocken klia rejält, så jag får avvakta ett tag till med mandlar. Kaffet, ja, jag var bara tvungen att testa igen. Har ju redan testat tre gånger sedan påsk och fått bakslag, men skam den som ger sig. Nu funkar det, jag har druckit kaffe ett par gånger nu utan några besvär, hurra!

Jag ser framför mig nu att maten igen blir ett glädjeämne. Även om jag äter begränsat, enligt AIP, så känns möjligheterna oändliga just nu. Att jag lyckats återintroducera några födoämnen visar också på att min kropp och framför allt min tarm börjar läka. Det känns helt underbart!

Till helgen ska jag åter till Gaia, sista helgen på min tvååriga utbildning inom shamansk healing. Ser så fram emot denna helg, den kommer att bli magisk❤️🌈

Önskar dig en härlig långhelg och fundera en extra gång över vilka små mirakler i vardagen som gör dig lycklig

14 Juni Återintroduktion är klurigt!
Jag har ju kommit så långt i min läkningsprocess att jag känner mig stark, pigg och frisk.

Jag påbörjade återintroduktionen av olika födoämnen för kanske en knapp månad sedan. Det kändes både roligt, befriande, läskigt och frustrerande. Roligt och befriande för att jag äntligen fick föra in lite fler spännande saker i min kost. Läskigt för att det finns en oro att jag skall reagera mot vissa saker som jag verkligen skulle vilja äta igen och frustrerad efter som att det är en långdragen, tidskrävande process att under 3 dagar, efter att ha testat ett nytt födoämne, observera mitt mående för att bedöma om min kropp är redo för det eller ej.

För en dryg vecka sedan insåg jag att jag fått tillbaka lite klåda i ena ögat, vad berodde det nu på? Jag valde att plocka bort alla de saker jag återintroducerat, peppar, äggula och kaffe, för att lugna systemet igen och börja om från början efter det. Nu har jag börjat om på ny kula för att kunna urskilja vad det är kroppen reagerar mot.

Imorgon väntar en veckas semester med sol och bad, ska bli så skönt, men visst finns det lite oro kring maten.
Under en hel vecka ska jag överlåta matlagningen till andra, hur skall det gå?
Jag går in i detta med inställningen att jag absolut kommer att få i mig saker som jag inte alls bör äta, men jag får göra mitt bästa. Sedan när jag är hemma igen får jag backa tillbaka och äta rent ett tag för att sedan börja återintroducera saker i min kost igen.

22 juni Semester, så härligt! En vecka av sol, salta bad och att bara umgås med familjen. Härligt! 👣😎

Att få tid till att landa och slappa, glömma alla måsten kring matlagning, städning, läxor m.m det är så skönt och återhämtning på hög nivå. Jag viste att maten skulle bli en utmaning, det har gått både bra och dåligt. Det kroatiska köket har bjudit på många bra AIP (det autoimmuna protokollet) ingredienser, så som stekt ansjovis och annan fin fisk, lamm, oliver och morötter, körsbär och färska aprikoser.
Jag vet dock att jag med all säkerhet fått i mig en del kryddor som jag ännu inte varit redo för. Jag kunde inte motstå den inhemska fårosten, som var ljuvlig, och en del potatis har slunkit ner i brist på annat att äta, ja även en kula glass blev det igår. Mina barn tittade förundrat på mig när jag bestämt mig för en kula chokladglass ”men mamma, kan du äta sånt?” Ibland måste man bara få lov att gå utanför gränserna 😊
Jag märker att kroppen reagerar i form av irriterad hud och irriterade ögon, men hoppas genom att komma in i min vanliga rutin igen imorgon, snart vara tillbaka i AIP läget där kroppen känns lugn och harmonisk igen, för att sedan börja återintroducera igen om några veckor. Så även om min kropp fått utstå några utmaningar denna vecka på grund av kosten är jag övertygad om att avslappningen och semesterläget i övrigt varit väldigt positivt och stärkande för kroppen. Fortsätter min resa, ett steg i taget 👣
Önskar dig en fortsatt härlig midsommarhelg !

21 juli Idag firar jag!
Idag har jag valt att satsa på min hälsa i 200 dagar. 👣

Ett steg i taget har jag tagit mig an utmaningen att välja att stoppa i mig de födoämnen som främjar min hälsa och välja bort de som inte gagnar mig.
Det har varit utmanande på så många sätt men också så belönande. Då kosten har en stor inverkan på vår hälsa inser jag att denna resa jag gett mig in på kommer att vara lång, livets resa. Jag känner att mig piggare, mer harmoniskt, lättare och nöjd. Magen är lugnare och många andra symtom har försvunnit.

Att reflektera och att fira att jag satsar på min egen hälsa ger mig motivation att fortsätta. Fortsätta välja mat för min hälsa. Långsamt kommer jag att återintroducera och jag kommer kunna äta mer och mer saker.

Färdig blir man aldrig och det finns fler utmaningar att ta sig an, men idag sträcker jag på mig och firar men ett par våfflor gjorda på cassavamjöl, kokosgrädde och fullt med färska bär.


7 augusti Nu är det dags!
Jag börjar känna att jag har kommit en bra bit med min kost nu. Jag återintroducerar lite olika saker allt eftersom och för det mesta har det gått bra. Idag har jag testat paprika. Hoppas kroppen svarar positivt på det😊

Semestern är slut för min del. Det blev en ganska lugn och avkopplande semester, det behövde jag. Jag har laddat batterierna.

Under flera år har jag känt att bristen på energi gjort att jag verkligen inte orkat träna. Jag har aldrig varit någon träningsfantast, men när orken tryter, ja då är det svårt att motivera sig.

Nu känner jag dock att jag kommit en bit på vägen med min läkning och för att få balansen behöver även träningen komma in i bilden. Att utöva fysisk aktivitet är bra, även vid autoimmuna sjukdomar. Det ökar den mentala energin, syresättningen i kroppen, endorfiner frisätts och det bidrar även till minskad inflammation i kroppen. Förutom promenader har jag nu tagit steget in på ett gym för första gången i mitt liv. Det känns spännande och lite läskigt. Jag har tagit mig an denna utmaning med fokus på att få en bättre hållning och mer styrka i min kropp. Styrketräning kommer det att bli några gånger i veckan framöver. Jag känner träningsvärken i kroppen, men det är en skön känsla. Muskler som inte gett sig till känna på länge ropar just nu högt, det känns bra!
Jag tar ytterligare ett steg på resan mot en ännu hälsosammare och friskare variant av mig själv, ett steg i taget!


8 september, 250 dagar! 💪
Det är 250 dagar sedan jag antog utmaningen att satsa ännu mer på min hälsa. Lägga om min kost på riktigt, att äta på ett sätt som gynnar min hälsa.
Utmaningarna med att äta efter det autoimmuna protokollet har varit många. Motivationen till att äta så begränsat har gått både upp och ner. Att jag i 9 veckor endast skulle äta kött, benbuljong, salt och vatten, ja det hade jag aldrig kunnat föreställa mig. 🤪

Idag är inte den dagen jag slutar och går tillbaka till att äta ”som vanligt” nej, det finns ingen återvändo. Idag är dagen då jag reflekterar, hämtar ny kraft och fortsätter min resa.

Kosten har haft mycket fokus, men allt eftersom jag mår bättre och kroppen tolererar att jag lägger till födoämnen allt efter som, så känns det inte så begränsande längre. Visst har jag haft tillfällen då jag ätit helt ”fel” men jag vet att ett litet snedsteg inte kommer förstöra det jag byggt upp, så länge de allra flesta dagar är dagar då jag äter saker som främjar min hälsa.
Jag har mer energi, vilket gör att jag orkar företa mig mer saker, jag är mer delaktig i livet. Jag har ju börjat på gym, det trodde jag aldrig. Men jo det går bra och jag känner hur jag får mer energi och bättre styrka och stabilitet i min kropp, en fantastisk känsla som jag inte vet när jag senast kände 😊
Sömnen är jag noga med och de flesta nätter får jag sova minst 7 timmar, sömnen är så viktigt!
Jag jobbar vidare med mig själv och min andlighet, kontakten med mig själv. Här har jag ju fått nya dörrar som öppnat sig genom att jag nu ger shamansk healing varje vecka❤️
Visst finns det massa mer jag kanske borde göra, eller NEJ, det är just detta, att ha kommit till insikten att jag gör mitt bästa, här och nu, som skapar lugn och harmoni i mig. Jag försöker allt mer släppa prestationskraven, vara närvarande, vara jag ❤️
Livet fortsätter och utmaningarna med, men jag är stolt, tacksam och glad över var jag befinner mig idag och som någon sa ”det är inte målet som är det viktiga, det är resan dit ”


10 oktober Jag påbörjade i går kväll min första terapeutiska fasta. Jag har under det senaste veckorna funderat kring att göra denna typ av fasta och nu var det tydligen dags.

Jag har under detta år gjort stora framsteg i min hälsa och kosten har varit ett viktigt verktyg. Jag är ju fortfarande i fasen att jag äter AIP och återintroducera födoämnen. Det har ju funkat bra, med några mindre bakslag. Men livet kommer ju emellan ibland. Jag har varit på resa och sedan ätit ute vid ett antal tillfällen. Då har det varit svårt att ha full koll på vad jag fått i mig. Målet är ju att jag skall hitta en bra kost som funkar för mig med födoämnen min kropp tål och äta dem större delen av tiden och sedan vid tillfällen, som när man går bort eller liknande, kunna släppa lite på kontrollen. Jag märker dock att jag inte riktigt är där ännu. Som så många gånger förut så är det kliande ögon och suddig syn på mornarna som signalerar att jag får i mig saker jag inte tål.

Genom att göra en terapeutisk fasta renar jag kroppen och skapar förutsättningar för läkning att ske. Jag har genom min utbildning till Kost- & hälsocoach fått kunskap om detta fantastiska verktyg som fastan är och har under en längre tid praktiserat periodisk fasta. Med terapeutisk fasta, att vara utan föda i mer än två dygn, det har jag fasat för. Nu har dock motivationen infunnit sig. Vi får se hur länge jag håller ut 😊

Mitt mål är att klara av 5 dygn, 120 timmar. Kanske innebär dotterns ridskolepass på måndag eftermiddag och det faktum att jag skall springa bredvid hästen, att jag avrundar några timmar tidigare. Vi får se.

Nu efter ett dygn är jag lite småhungrig, men mest frusen och jag har haft lite lätt huvudvärk under eftermiddagen. Längtar efter sängen och det faktum att när jag vaknar upp imorgon så har ytterligare ett antal timmar gått 😊

11 oktober Snart genomfört två dygn av fastan 💪
Dag två har faktiskt gått över förväntan.
Jag sov som en stock och det kändes bra. Visst har det kurrat en del i magen idag och lite trött känner jag mig allt nu inför fredagskvällen, men det känns ändå över förväntan. Jag har redan börjat fantisera om alla goda grejer jag skall äta när fastan är över. Kanske skulle jag göra en lista redan nu, för det brukar ju alltid vara så svårt att komma på vad man skall äta. Skall snart laga middag till resten av familjen, själv lyxar jag nog till det med en kopp buljong. Det blir nog tidig sänggång ikväll med förhoppningen om en riktigt lång och god natts sömn.

13 oktober Söndag morgon och jag ligger kvar i sängen och njuter av lugnet i huset. Jag har fastat i över 84 timmar, jag är sååååå nöjd. Jag var verkligen inte övertygad om att jag skulle klara av att genomföra fem dygns fasta, men nu är jag nära, nu har jag genomfört 70% av fastan, hurra för mig.

Gårdagen gick bra. Jag tillbringade tre timmar i skogen. Vackert och så rogivande. Att kunna fylla hela stora korgen med framför allt trattkantareller var väldigt tillfredsställande. Lite orolig var jag innan hur jag skulle må, skulle jag känna mig ännu tröttare eller skulle det infinna sig en orkeslöshet? Nej, det gick bra, kände mig inte alls trött eller orkeslös skogen gav mig ny energi 🌲🌲

Nu pågår en process i kroppen som heter autofagi, det betyder att cellerna gör sig av med gammalt skräp och förnyar sig. En rejäl storstädning med andra ord. Det känns toppen att jag har gett min kropp möjligheten till detta. Denna process infinner sig efter ca 2 dygns fasta.

Idag kommer jag skriva en lista kring allt gott jag skall äta de kommande dagarna och vissa förberedelser kommer jag att göra för att jag skall kunna bryta fastan på ett bra sätt imorgon.

14 oktober Jag klarade det!💃💪👍😊
Idag, vid lunchtid bröt jag min 5 dygnsfasta. Jag genomförde 113 timmar, kände att det räckte så.

Jag bröt fastan med en pumpasoppa med smaker av ingefära,vitlök, citrongräs och koriander. Till det hade jag några gurkskivor och AIP kex som jag la hemmagjord leverpastej på. Mums så gott det var!

Skulle jag göra om en femdygnsfasta? Ja absolut!
Var det svårt? Nej, men visst måste man vara lite enveten om man skall ta sig igenom de första dagarna.

Jag är glad att jag gett min kropp de bästa av förutsättningar att rensa och återhämta sig. Glädjen över att få äta och umgås kring mat har stärkts. Det finns så mycket fantastiskt att äta, även under en begränsad kosthållning.

Ska beta av listan på smarriga saker att äta de närmaste dagarna. Nu är det åter återintroduktion av AIP, det autoimmuna protokollet som gäller. Kommer sova riktigt gott i natt😴
Kram på er

 28 oktober Idag har inte varit någon vanlig dag, idag har det varit min födelsedag 🤪
Idag är det också 300 dagar sedan jag la om min kost och helhjärtat valde att satsa på mig.

Jag är glad och tacksam över denna dag som har varit en fantastisk höstdag, där frosten mötte mig i morse på väg till jobbet. Jag har blivit ordentligt firad och har njutit av en läcker och vacker frukost. Även lunchen och middagen bestod av fina och välkomponerade måltider.Jag är så tacksam att jag tagit mig så långt på denna resa där kosten blivit mitt redskap till förändring och hälsa.

Mitt senaste experiment, 5 dygns fastan gick förvånansvärt lätt att genomföra och jag kände mig väldigt bra i kroppen efteråt och gör det fortfarande faktiskt.

Idag bjöd jag på en tårta som jag kunde äta, men som fantastisk även uppskattades av andra, ja kanske inte mina barn, men ändå 😊.
Jag har en bit kvar, men har nu kommit så långt i min återintroduktion att jag faktiskt känner mig mindre begränsad i min matlagning. Det är en skön känsla och bättre och bättre blir det för varje ny grej jag lyckas föra in i min kost igen.
Träningen håller jag igång vilket också känns bra.

46 år gammal och jag känner att jag befinner mig på en rätt bra plats i livet, redo att ta mig an de utmaningar som väntar.

26 december Idag är en riktig slappardag, så härligt!

Julhysterin har lagt sig och nu har jag tid för bara mig. Det är dags att reflektera över året som gått, över vad jag vill ta med mig in i det nya året och vad jag vill släppa och lämna bakom mig. Att våga drömma och sätta mål, det är viktigt!❤️

Under 2019 har jag gjort min hälsoresa, tagit ansvar för min hälsa och gjort vad jag kunnat för att må så bra jag bara kan. Det har varit en lång och utmanande resa, med några bakslag, men oj så belönande. Det har i vissa stunder känts begränsande att äta enligt ett protokoll och samtidigt så befriande när jag upplevt vilken skillnad det gjort för mitt mående.

Ett år har nu passerat och jag kommer inte sluta att göra val som skall vara för det bästa för min hälsa bara för att året är slut. Jag är stolt över hur långt jag kommit, jag är tacksam över min beslutsamhet att genomföra denna resa och jag ser fram emot nya utmaningar som komma skall.

Om jag inte har min hälsa så har jag inte mycket annat heller. Jag kan idag se att de val jag gjort för min hälsa gynnar mig på så många plan, ger mig livskraft, mer energi, större möjlighet att delta i livet med mina barn och min man. Jag har energi att drömma, skapa planer och jobba för de förändringar som jag vill ska ske. Det är detta livet handlar om! 🙏🏽

Visst har jag gjort felsteg, sett mellan fingrarna ibland och ja, det finns mer jag kan göra, men jag är väldigt glad för det jag faktiskt lyckats att genomföra ❤️❤️❤️❤️

Min hälsoresa fortsätter!

En sak vet jag och det är att jag kommer att prioritera att göra bra val för min hälsa även framöver.